sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Pitkästä aikaa!

Ehdin nyt pitkästä aikaa kirjoitella (juuri ja juuri), kun on alkanut vauva-arki edes jotenkuten tasaisemmin rullata synnytyksen ja vauvan silmäleikkauksen jälkeen.

Edellisen päivityksen jälkeen on ollut tarvetta kertoa jo kuudesta eri vaunukokemuksesta. Teenkin seuraavaksi ns. pikakoontipäivitykset seuraavista rattaista:

Cybex Iris M Air
Babyzen Yoyo / Yoyo+
Goodbaby Pockit
Mountainbuggy Duet 2014
Bugaboo Runner
Greentom Upp

Kaikkea yksityiskohtia en tässä kerro, älkää siis epäröikö kysyä jos jokin jää mietityttämään :)

Cybex Iris M Air 

Irikset ovat ennenkaikkea KAUNIIT rattaat. Yhdet kauneimmista mitä minulla on ollut.
Ne ovat selkeästi kaupunki-/ matkarattaat, joten niitä on turha ostaa lenkki- tai maastovaunuiksi.

Meillä nämä toimittivat matkarattaiden virkaa. 

Parhaat puolet Iriksissä on:
 • Helposti käännettävä tilava istuin
 • Älyttömän suuri tavarakori
 • Mahdollisuus käyttää kopan ja kaukalon kanssa
 • Ulkonäkö
Huonot puolet:
 • Ei nimeksikään jousitusta
 • Kuomun pidennysosassa saisi olla myös peittävä kangas verkon lisäksi 
Iriksissä sanotaan olevan jonkinlainen jousitus, mutta sellaista minä en käytössä tuntenut. Nämä siis ovat "kovat" rattaat. Renkaat ovat umpikumia. Matkarattailta en kyllä letkeyttä vaadikaan.

Kasaaminen on kätevää, ja kasauskoko on näppärä. Työntöaisa on teleskooppisäädettävä.

Kuomu on suojaava, ja siitä aukeaa hyönteisverkolla varustettu jatkopala, mikä auttaa kesäaikaan ilmanvaihdossa.

Istuin on kuppi-istuin, mutta ei syvä sellainen. Istuin kallistuu täyteen makuuasentoon, mutta sitä ei saa käyttää alle 6kk ikäisellä.

Turvakaari on kätevä, koska sen saa käännettyä pois edestä. 

5-pistevaljaiden kiinnitys ja irrottaminen on helppoa ja nopeaa.

Istuimen jalkatuki on säädettävä.

Cybex Iris M Air on identtinen Cybex Balios M -rattaiden kanssa renkaita lukuunottamatta.Babyzen Yoyo / Yoyo + 

Babyzen Yoyo -matkarattaat ovat yhdet pienimmiksi kasautuvista matkarattaista. Kasattuna ne mahtuvat käsimatkatavarakokoon.

Meillä on ollut Yoyojen ensimmäinen versio, ja nyt kävi pyörähtämässä nämä plussat. Plussissa on suurempi tavarakori, suurempi painoraja, kuomussa tasku, kankaat erilaista materiaalia ja näihin saa ostaa kaukaloadapterit.

Yoyot on mun kaikkien aikojen lemppari-matkarattaat. Nämä oli mukana mm. Slovenian reissulla kun matkustin yksin 1-vuotiaan ja 8-vuotiaan kanssa. Isompien rattaiden kanssa en olisi pärjännyt.
Nämä ovat tosin harmillisen arvokkaat menopelit.

Yoyojen selkänoja ei laskeudu täysin vaakatasoon, mutta niin alas, että lapsi saa hyvin nukuttua. Renkaat ovat kumiset, ja tasaisella alustalla Yoyot kulkevat äänettömästi. Säädettävää jalkatukea ei ole. Kasaamista joutuu harjoitella muutaman kerran, mutta kun sen oppii, niin se on todella näppärä, helppo ja nopea. Valjaiden kanssa saa hieman näpertää ennenkuin tottuu kiinnityssysteemiin.

Yoyojen parhaat puolet:
 • Tyylikkäät
 • Kasautuvat helposti erittäin pieneksi
 • Kevyet
 • Työntöaisaan saa roikkumaan kilotolkulla tavaraa, eivätkä rattaat kippaa
Yoyojen huonot puolet:
 • Ei säädettävää jalkatukea (nukkumista varten)
 • Kuomu saisi olla hieman suojaavampi
 • Rengasmelu röpelöisemmällä alustalla

Kuvassa on mukana erikseen ostettu turvakaari
Yoyot mahtuu täyteenkin takaluukkuun :D

Nämä olivat kätevät ottaa myös junan yläkertaan mukaan päiväunia varten :)


Yoyo + -mallissa on mm. suurempi tavarakori
GB Pockit

Pockit -rattaat ovat tällä hetkellä maailman pienimmäksi kasautuvat rattaat. 
Näillä rattailla ei ole monia ominaisuuksia, vaan ne vastaavat käyttötarkoitukseltaan perinteisiä sateenvarjorattaita; ainoastaan kasauskoko on kompaktimpi. Pockitteja ei saa siis makuu- tai edes lepoasentoon.

Pockitit kävivät meillä lyhyessä lainassa, ja niitä en ehtinyt kokeilla "tositoimissa". Kotona pyörittelin niitä sisällä pojan kanssa, ja ihan päteviltä perusmatkarattailta vaikuttivat. Näitä rattata ei ole tarjkoitettu minkäänlaiseen vaikeampaan maastoon, vaan ainostaan tasaisille alustoille (asfaltti, ostoskeskukset, lentokentät jne Tällaiset hankkisin itselleni, jos tilaa olisi minimaalisen vähän ja matkustelisin taaperon kanssa paljon.

GB Pockitin hyvät puolet

 • Erittäin pieni koko kasattuna
 • Yksinkertaiset
 • Pidempikin lapsi mahtuu hyvin kyytiin
GB Pockitin huonot puolet:
 • Ei lepoasentoa
 • Ei kunnollista kuomua


Kuvahaun tulos haulle gb pockit

Mountain Buggy Duet (2014)


Mountain Buggy Duet -tuplarattaat/vaunut ovat markkinoiden kapeimmat vierekkäinistuttavat tuplat. Leveys on vain noin 64 cm, ja ne mahtuvat kaikista normaalikokoisista ovista. Nämä ovatkin mielestäni parhaimmat kaupunkikäyttöön, kun täytyy kulkea kaupoissa, ruuhkaisilla kaduilla jne. 
Vaunuja voi käyttää kahden kopan kanssa, istuimen ja kopan kanssa, tai kahden istuimen kanssa. Istuimen viereen voi hankkia myös sivukorin. Kaukaloadapterit on myös mahdollista hankkia.

Koppa on melko pieni, ja talvisaikaan koppaan ei kyllä muutamaa kuukautta vanhempi vauva mahdu kovin hyvin lämpöpusseineen ja talvikamppeineen. Kesäaikaan varmasti mahtuu jopa puolivuotias. Uudemmanmallisesta kopasta saa muokattua istuimen, jossa lapsi voi istua kasvot työntäjään päin.

Istuimeen mahtui vielä hyvin lämpöpussin kanssa lähes metrin pitkä 17-kiloinen poitsu. 

Renkaat ovat ilmarenkaat, jotka joustavat ihan mukavasti, ja kulkevat jopa auraamattomalla hiekkatiellä. Toki isommilla renkailla pääsisi vielä kevyemmin. Tavarakori on reilunkokoinen. Kasaus on erittäin yksinkertainen ja rattaat taittuvat litteäksi paketiksi. Työntöaisa säätyy monelle eri korkeudelle. Istuimia ei saa käännettyä.

Kaikenkaikkiaan näppärät tuplat, joita suosittelen, jos täytyy lasten kanssa asioida paljon kaupoissa ja virastoissa ym! Nämä lähti meiltä uuteen kotiin, koska me tunnutaan pärjäävän jo seisomalaudan kanssa.

MB Duetin parhaat puolet:
 • Kapeus
 • Näppärä kasauskoko
 • Helppo käsiteltävyys
 • Monipuolisuus
MB Duetin huonot puolet
 • Istuimia voi käyttää vain niin, että lapsi on kasvot menosuuntaan
 • Koppa on pieni
Bugaboo Runner

Valitettavasti näistä juoksurattaista en ehtinyt kerryttää juuri lainkaan kokemusta. Tein ainoastaan muutaman kävelylenkin; synnytyksestä oli liian lyhyt aika, joten en päässyt ottamaan juoksuaskelia.  Päätin luopua näistä, koska tajusin että pääsen juoksulenkille ilman lapsiakin helposti, ja minun oli vaikea tulla toimeen kiinteän etupyörän kanssa. Olen jo niin tottunut kääntyviin eturenkaisiin, että kääntymätön tuntui vieraalta. Monetjuoksijat kyllä ovat sanoneet, että kiinteä eturengas takaa vakaimman menon.

Kuitenkin tällä lyhyellä tutustumisella ihastuin Runnerien istuimeen. Nämä ovat ainoat laadukkaat juoksurattaat joissa on käännettävä istuin. Muissa juoksurattaissa minua on harmittanut se, että lapsi voi olla kyydissä vain kasvot menosuuntaan, kun minusta olisi mukava nähdä lapsi ja jutella samalla kun lenkkeilen. Pienemmälle lapselle tuo myös turvallisemman olon, kun hän näkee vanhemman.
Istuin on myös erittäin tilava ja jatkettava iso kuomu on suojaava.
Työntötuntuma oli todella kevyt ja vaivaton. Näillä kulkisi helposti vaikka minkälaisissa kinoksissa ja kuoppaisilla teillä.

Kun kuulin, että Bugaboo Buffaloissa on sama istuin kuin näissä Runnereissa, vaihdoin nämä Buffaloihin :)


Greentom Upp


En voinut vastustaa kiusausta kun Lekmerillä oli Greentom Upp -yhdistelmävaunut 70% alennuksessa. Ajattelin, että tässä on meille täydelliset matkarattaat! Kerran vuosi sitten meillä kävi nämä rattaat vaaleanpunaisena pelkän isoimman istuimen kera pyörähtämässä, ja tykkäsin kovasti.

Erikoista näissä yhdistelmissä oli se, että perinteisen koppa+istuin-yhdistelmän sijaan näiden mukana tuli kaksi erilaista istuinta: toinen pienempi ja käännettävä (n. 2,5v asti), toinen isompi, jonka saa vain menosuuntaan päin, ja jonka selkänoja säätyy lepoasentoon, muttei makuuasentoon (n. 4-5v asti). Lisäksi runkoon saa kaukalon kiinni erikseen ostettavilla adaptereilla.
Toinen erikoinen asia on se, että nämä on valmistettu kokonaan kierrätetystä muovista! 

Ajattelin, että käytän isointa istuinta tuon kohta kolmevuotiaan kanssa ja vauvan kanssa ensin koppaa+kaukaloadaptereita, ja sitten pienempää istuinta. Mutta kävi huono säkä ja yksi isoimman istuimen kiinnikkeistä hajosi heti, ja jouduin palauttamaan rattaat, koska varaosia ei ollut tarjolla. Ehdin kuitenkin näpätä näistä useamman kuvan, ja ehdin käyttääkin muutaman kerran :)

Nämä ovat mielestäni ehdottomasti vain kaupunki-/matkakäyttöön sopivat rattaat. Renkaat ovat sileät ja niissä ei ole pitoa. Kuitenkaan nämä eivät rämise rosoisellakaan alustalla, koska renkaiden päällinen on pehmeää materiaalia, ja runko on "tiivis" eikä kolise. Rungolla on ikuinen takuu.

Työntöaisaa ei voi säätää, mutta se on sopivalla korkeudella monenpituisille työntäjille (105 cm). Rattaat ovat erittäin lyhyet pituussuunnassa, joten niillä mahtuu pieniinkin tiloihin (bussit, hissit jne.) Koppa on hieman matalalla, ainakin minun makuuni (olen 177cm pitkä). Tavarakori on melko onneton. Kasauskoko on näppärä, ja runko on kevyt. Käännettävä istuin ja koppa on irrotettava rungosta ennen kasausta. Renkaat ovat paremmat ja isommat kuin tavanomaisten pikkumatkarattaiden renkaat. Omasta mielestäni nämä ovat kaikkineen toimivimmat isoimman istuimen kanssa.

Minulla jäi näitä ikävä jälleen, kuten ensimmäisenkin kokeilukerran jälkeen. Luulen että nämä päätyvät meille vielä lopulta kolmannenkin kerran jollain lailla :D.

Greentom Upp-yhdistelmävaunujen parhaat puolet:
 • Sopii oikeastikin 0-5-vuotiaalle
 • Ekologisuus
 • Monipuolisuus
 • Keveys
Greentom Upp-yhdistelmävaunujen huonot puolet:
 • Kankaiden kiinnitys/irrotus on vaivalloista
 • Erittäin pieni tavarakori


Käännettävä istuin on jo pieni meidän lähes metrin pituiselle jäbälle

Tässäkin käännettävä istuin
Ora Unto vierellä vertailun vuoksi

Kaukalon saa kinni myös kun on isoimman istuimen kankaat kiinni

Tässä isoimman istuimen kyydissä metrin pitkä poika. Kuomun alle jää jopa tilaa.

Tässä tämmönen pläjäys tällä erää. Tulossa laajempi katsaus Bugaboo Buffalosta, joihin vaihdoin Runnerit! Käytän niitä nyt jonkin aikaa ja päivitän sitten tietoja ja arviointia...

Kysykää toki lisää edellä mainituista kärryistä; tässä koonnissa nimittäin ei kovin laajaa katsausta tullut yhdestäkään tehtyä.

6 kommenttia:

 1. Hei,
  Olen vakavasti harkinnut Cybex Iristen ostoa:)
  Kuvassasi näyttäisi kyseisiin rattaisiin käyvän maxicosin turvakaukalo? Tarvitseeko siihen muuta kuin adapterit? Onkohan mallilla väliä?
  Entäs onko istuin itsessään miten tilava? Mahtuisiko noin 90cm vielä hyvin istumaan?

  Kiitos kovasti jos ehdit näihin mietteisiini vastaamaan! Muutkin lisätiedot otetaan mieluusti vastaan:)

  -Emma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Iriksiin mahtuu hyvin metrin pitkäkin istumaan! Ja ei tarvi muutakuin adapterit että saa kaukalin kiinni! Suosittelen; kauniit ja näppärät vaunut 😊

   Poista
 2. Kiitoksia vastauksesta! Ilmeisesti nämä kuitenkin vain Cybexin omiin kaukaloihin suunniteltu yhteensopiviksi?... mutta siis Maxicosikin käy.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Heippa! Mistä olet löytänyt noihin Cybex Iriksiin nuo ruskeat turvakaaren sekä aisan suojukset?

  VastaaPoista